Det er flere ting å tenke på når du skal ut og sykle. Noe av det viktigste er likevel sittepossisjon og tråkk.
Når du skal tilpasse sykkelen din er det i all hovedsak tre ting som er viktig, setet, styret og pedalene.
Det at din sittestilling er riktig, er i stor grad avgjørende når vi kommer til teknikk og skader. Plasseringen av sykkelsetet skal så godt som det lar seg gjøre plasseres over pedaler og krank, dermed vil du få mest mulig kraft overført fra muskulatur til pedal.
Videre skal sykkelsetet plasseres i en slik høyde at en strak fot (ankelled 90 grader) skal kunne berøre en pedal som står i bunnpossisjon. Beinet skal ha en liten knekk i kneleddet og ikke være utstrakt. På denne måten vil du skape god kraft ned i pedalene og videre få en mer effektiv sykkelteknikk.
Det er også viktig å tenke over at rytterens tyngde skal være over setet og ikke på styret.
Når det kommer til styrets plassering er det viktig å ha en avslappet possisjon hvor man har en liten knekk i albue og senkede skuldre. Gjør man ikke dette og sitter med rette armer/anspendte skuldre vil dette kunne tyde på for liten sykkel og videre kunne føre til skader eller vondter (nakke, rygg, albue osv).
Når man snakker om tråkk og pedalbruk er det helt vesentlig at man har en forståelse på hva et rundtråkk er. Den vanligste feilen ved et sykkeltråkk, er at man presser og drar i en vertikal rettningsstruktur. Ved å gjøre dette vil man få en urytmisk sykkelteknikk som i stor grad er med på en økendes arbeidsbelastning for muskulatur og ledd i underekstimiteten. Ønsket mest mulig kraftutvikling er det hensiktsmessig å ha en jevn flyt gjennom hele tråkket. Det skaper man ved å skyve i pedalens bevegelsesmønster.
Pedalens possisjon er også vesentlig. Dersom man skal ha mest mulig kraft overført fra muskler til pedaler, skal tåballen ligge mest mulig over pedalaksel. Er foten i bakkant vil leggene bli belastet, mens er foten plassert i fremkant vil belastningen være i lårene.